13 Eylül 2012 Perşembe

Halktan kopmadan büyüyen takım: BVB


Endüstriyelleşme  günümüzde hergün daha çok kendini kabul ettiren bir gerçek futbolda.  Birçok taraftar grubu ise buna karşı. Futbolun duygusallığını, tribun kültürünü yok ettiğine inanılıyor endüstriyel futbolun. Bir çok konuda taraftarların haklı olduğuda bir gerçek peki günümüzün futbol düzeni taraftarı müşteri olarak görmeye mecbur mu? Futbol takımlarının yöneticileri takımlarını Endüstriyel futbol gelirlerinden mahrum etmemek için taraftarı üzmek zorunda mı?
B.Dortmund bu sezon gelirlerini rekor düzeye getirdi. Sportif başarıda doğru planlama en büyük neden olarak gösteriliyor. Bu başarıyı yakalamış kulüplerin cefakar taraftarlarının bir çok hoşnutsuzluğu varken BVB’de bu durum diğerlerine göre minimum seviyede. Bu yazımızda BVB yönetiminin bir kaç icraatından bahsedeceğiz.

*BVB iflas bayrağını çektiğinde kulübün tarihinin sayesinde bu durumdan maddi olarak kurtulacakları teklifleri aldılar. Bir Sex-Shop firmasından büyük bir sponsorluk anlaşması gelmişti. E.Futbola göre bu kaçırılmayacak bir fırsat olarak görülsede BVB yönetimi taraftarını üzmemek için bu teklifi kabul etmedi.
*Yine bu süreçte diğer takımların önde gelen isimleri maddi yardım teklifinde bulundular yine taraftar protestosu ile BVB yönetimi bu işlere hiç girmedi.
*BVB tribunlerinde  e.futbola çok ters olan bir inanış var: Maç Ayakta İzlenir. BVB yönetimi bu konuda Bundesliga ve Avrupanın tüm baskılarına rağmen taraftarının yanında olmayı tercih ediyor ve tribunlerdeki koltuksuz bölümü kaldırmıyor. Bu durumla gurur duyduklarınıda her fırsatta söylüyor.
*BVB kombine satışı dünyaya nam salmış durumda 2 tane stadyum dolduracak kapasiteleri olsada direk sıcak para almaktan vazgecip her sezon önceki sezon rekoru geçildikten sonra kombine satışı durduruluyor. Bunu yapmalarının nedeni: Her taraftarın kombine almaya gücü yetmeyebilir fakat her taraftarın BVB’yi izlemeye hakkı var. Bu yüzden kombinesi olmayan taraftarlarında stadyuma gelebilmesi için her maça bilet satmak gerekiyor.
*Hemen hemen her maçın biletleri çok kısa sürede tükeniyor yani BVB yönetiminin elinde biletleri istediği fiyattan satmak gibi bir avantaj var. Fakat onlar bunu hiç kullanmıyor iyi günde kötü günde yanlarında olan taraftarı sömürmeyi hiç düşünmüyor. Busezon 17 eurodan bilet satıyorlar. (Dortmundda işsiz bir insan bile devletten kira yakıt giderleri haric 330 euro para alıyor)
*Şampiyonluk kutlaması, forma tanıtımı gibi durumları asla bilet satarak stadyumlarında yapmıyorlar. Şehir merkezinde halka açık büyük kutlamalar düzenlemeyi tercih ediyorlar. Takımın halktan kopmaması onlar için önemli çünkü herkes gider halk(taraftar) kalır.
*Her türlü organizasyon yada maçlarda küçük yaştaki taraftarlara indirimler uygulanıyor. Çünkü insanlar bir takıma küçük yaşta bağlanır ve bu bağ oluştuğunda asla kopmaz.
*Halkın taraftardan kopmaması çok önemli BVB yönetimi çok sık olarak taraftar buluşmaları düzenliyor. Bu yaz 40 derece sıcakta yapılan Aile gününe 36.500 taraftar ile buluşuldu.
*Antremanlar belirli aralıklarla taraftara açık yapılıyor. Bu antremanlarda T.direktör takımı kısa süre koşturup bir kaç pozisyon çalışması yaptırdıktan sonra serbest bırakıyor. Oyuncular ve teknik heyet saatlerce imza dağıtıp fotoğraf çektiriyor.
*Taraftar temsilcileri ile sıksık görüşmeler yapılıyor. Taraftarının eğitim üzerine olan turlarının masrafları karşılanıyor, sorunların çözümü konusunda üzerine düşen görevden kaçılmıyor. Enson 1 ay önce lösemeli taraftarları için yardım kampanyaları düzenlendi.
*BVB yönetimi için deplasmana giden taraftarlar çok özel. Her fırsatta onlara teşekkür ediliyor onlarla gurur duyulduğu söyleniyor. Kulüp ile özdeşleşen ECHTE  LİEBE(gerçek aşk) sözüde deplasman taraftarının takım için verdiği özveriden doğdu.
*Taraftarın bir konuda tepkisi mutlaka değerlendirilip cevaplanıyor. Cevap olumsuz dahi olsa nedenleri anlatılıyor ama genel olarak tepki alınan eylemlerden vaz geçiliyor.

Taraftarlık değerlidir.. BVB bu değerin farkında olan kulüplerden ve şuanki durumdan anlıyoruzki doğru politikalar ile taraftarı müşteri olarak görmedende takımınızı maddi olarak büyütebilirsiniz.. 

Borussia Dortmund Türkiye
Blog:  http://bvb09tr.blogspot.de
Twitter: https://twitter.com/BVB_Turkiye 

1 yorum: