12 Ağustos 2013 Pazartesi

BVB Türkiye Röportaj: Fatih Demireli sorularımızı yanıtladı..

Bundesliga konusunda ülkemizin en donanımlı isimlerinden olan Fatih Demireli ile lig ve BVB hakkında konuştuk. Ligi her yönüyle takip eden ve bilgi sahibi olan Fatih bey'in sorularımıza verdiği yanıtlardan sizlerinde bir çok bilgi sahibi olacağınızı düşünüyoruz. 
Fatih Demireli'ye zaman ayırdığı için teşekkür eder, sizlere keyifli okumalar dileriz;


Bundesliga'yı Türk olarak en iyi tanıyan kişiler sıralandığında zirvedeki 2 3 isimden biri olarak bu lig hakkında düşüncelerinizi alabilirmiyiz? Lig yönetiminin yanında sportif başarıda zirve noktasına gelince Bundesliga Avrupa'nın en iyi liglerinden biri olmuş konumda. Size göre gelecek Bundesliga'ya neler getirecek?

-Öncelikle güzel düsünceleriniz icin cok tesekkürler. Bundesliga’nin son yillardaki cikisi ortada, bunun tesadüf olmadigini ve tamamiyle plan ve programla oldugunu görebiliyoruz. Lig yönetiminin mevcut durumdan hala yeterince memnun olmamasi ve daha iyi olmak icin caba gösterdigini görmek, gelinen seviyeyi gösteriyor aslinda. Diger büyük liglere göre düsük olan yayin gelirleri Bundesliga’yi belki zirveye tasimayacak kisa vadede ama zirveyi birakmayacagini ve Bayern ve Dortmund’un sebep oldugu tabloyu daha cok görebilecegimizi düsünüyorum.
Bundesliga'ya  ülkemizdede git gide daha fazla ilgi duyulmaya başladı diyebiliriz. Bunu en iyi hissedenlerden biri  sanırım sizsiniz, bu ligin uzmanı ve uzun yıllardır Türk sporseverlere aktaran biri olarak Türkiye'deki Alman takımlarına ilgi konusunda neler söylersiniz? Artış olduğuna katılıyormusunuz?

-Kesinlikle bir artis var, bunu ben de farkediyorum, siz de blog olarak fark ediyorsunuzdur. Yoksa hangi yabanci kulüp fan sayfasinin twitter’da bu kadar takipcisi var sizinki kadar? Basari her zaman ilgi cekici gelir insanlara, bunun yaninda görsel olarak da güzel seyler oldugu zaman insanlarin ilgi duymasi normal. Türk Futbolcularin da orada sahne almasi ilgiyi daha da arttiriyor haliyle.

Alman futbol ligleri hakkında okuyucularımıza biraz bilgi verirmisiniz? Alman kulüpleri yabancı yatırımcılara satılabilir mi? Bundesligada  oynayan bir oyuncunun yıllık ücretinden nekadarı vergiye kesilir? BVB, Schalke vb. ekiplerin ikinci takımlarının lige katılım şartları nelerdir? Kulüpleri yönetim biçimi Türk kulüplerine göre ne gibi farklılıklar gösterir?

-Ilk sorudan baslayalim: Özellikle Hannover’in Baskani Martin Kind yillarca bu konuda ciddi calismalar yapiyor ama Bundesliga buna izin vermiyor, Kulüpler yüzde 49’tan fazlasini kulübe yabanci birine veremiyor, böylelikle kontrol kulüplerde kaliyor. Bu da yabanci yatirimcilarin isine gelmiyor. Bundesliga 2’de 1860 Münih, bir yabanci ortakla calisan ilk kulüp oldu ve ilk günden beri cok büyük sorunlar yasaniyor. Bu örnek ayni fikirde olan bir cok kulübü ürktü diyebiliriz, bu yüzden orta vadede böyle bir yatirim aktivitesinin olmayacagini düsünüyorum.
Vergi konusuna gelince, Bundesliga oyunculari Avrupa’nin en yüksek vergi ödeyen futbolcu kitlesi. Yüzde 45’lik bir oran söz konusu ama kulüpler maaslari gününde ve aksatmadan ödedigi icin bir cok yildiz Bundesliga’yi tercih eder oldu.
Ikinci takimlarin katilma sartlari cok kolay: Bundesliga 2’ye cikmadiklari sürece, her kulübün ikinci takimi 3. Lig’e kadar oynama hakki söz konusu. Bir Bundesliga veya Bundesliga 2 kulübü, 3. Lig’e düstügü anda o ligde bulunan ikinci takimi da otomatik olarak düsmek zorunda.
Türk ve Alman kulüplerin farkliliklarina gelince: Kitap konusu…

Bayern Münih'e çok yakın bir isimsiz, bu sempati nasıl doğdu? Bayern ligin abisi konumunda bir takım, gelirleri ve başarıları lig ortalamasının çok üzerinde bu başarı ve devamlılığın sırrı nedir?

-Sempatimi anlatmak kolay: Babam daha ben 5, 6 yasindayken beni Olimpiyat Stadi’na götürdü ve taraftar oldum. Ama taraftarligimin o günlerde daha atesli oldugunu söyleyebilirim, simdi o eski bagliligim yok.
Cevap sorunun icinde gizli: Devamlilik. Istikrar. Kulüp yillardir ayni kisiler tarafindan yönetiliyor ve felsefe hocalara degil, kulübe bagli. Gelen her Teknik Direktör kulübün felsefesine uygun hareket etmesi gerekiyor, buna göre transfer yapmak zorunda. Hoca degistigi zaman silbastan olmuyor böylelikle. Bu bizim kulüplerin en büyük sorunu sportif acidan. Böyle istikrar nasil saglansin?

Bayern'e son 10  12  senelik dönemde ligde 4 takım çelme takmayı başardı. B.Dortmund, Bremen, Stuttgart ve Wolfsburg.. B.Dortmund'un diğer 3 takımın yaptığından daha fazlasını yaptığı söylenebilir mi? Size göre Bayern'e uzun yıllar rakip olacak seviyeye ulaştı mı yoksa diğerleri gibi duraklama dönemi yakın mı?

-Yakinlasmayi gectim, Dortmund, ulusal platformda Bayern’i iki yilligina gecti. Iki kez duble yaparak degil sadece, ayni zamanda daha iyi futbol oynayarak, daha cok insani pesinden sürükleyerek. Bu cok ciddi ve hakedilmis bir basariydi ve Dortmund’un artik kolay kolay bu gücünü kaybedecegine inanmiyorum, Bayern ile ligin abisi konuma geldiler ve bu plan program ile gelecek yillarda da sampiyonluk yasayabileceklerine inaniyorum. Dortmund’un yaptigi Avrupa’nin bir cok kulübü icin örnek olmali.
B.Dortmund'a geçmişken yakın geçmişdeki büyük sarsıntı ve dev başarılar dönemi hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir? Nasıl başarıldı?

-Hans-Joachim Watzke, Michael Zorc ve Jürgen Klopp’un bir vücut olup, zor dönemlere de gögüs gerip planladiklari felsefeye inanmalari ve hayata gecirmeleri basarinin arkasindaki kisa özet. Dortmund’un borclari en yüksek seviyedeydi, kulüp planli bir kücülmeyle planli bir büyümenin yolunu cizdi ve arkasinda durdu ve camiada hic kimse „neden böyle yapiyorsunuz“ demedi, cünkü cizilen yol mantikliydi ve bunun meyvesini bugün yiyorlar.
Jürgen Klopp'un Mainzde başlayıp BVB'de devam eden ve  dünya çapında bir teknik direktör olmasını sağlayan kariyeri hakkında neler söylersiniz? Klopp'un sırrı nedir? 
 -Bence bir sirri yok, sadece cok iyi bir Teknik Direktör. Taktik bilgisi üst düzeyde, futbolu cok seviyor, ki bu cok önemli bir kriter ve bence en önemlisi: Futbolculari ona inaniyor, cünkü hitap sekli mükemmele yakin. Bugüne kadar hic bir futbolcusundan Klopp hakkinda kötü birsey duymadiniz. Michael Thurk yillar önce buna kalkisti ama 1 ay gecmeden özür dileyip, aslinda Jürgen’in mükemmel bir adam oldugunu ifade etmisti. Klopp’u ilerde Avrupa’nin bir dev kulübünde görmeyi cok isterim. Bayern’de mesela :)

Götze'nin Bayern'e gitmesi ile çok değerli bir oyuncusunu kaybeden B.Dortmund hücuma Mkhitaryan ve Aubameyang takviyesi yaparak sezona başlıyor. Defansda ise Santana yerine Sokratis geldi. Kağıt üzerinde bu transferleri nasıl değerlendiriyorsunuz? BVB kadrosunu geçen seneye göre karşılaştırdığınızda eksi ve artıları nelerdir?
-Sokratis/Santana degisikliginde Dortmund’u avantajli görüyorum. Dortmund cok yönlü, daha iyi bir oyuncu kazandi bence. Diger oyunculara gelince hem Mkhitaryan’in, hem de Aubameyang’in Bundesliga’yi tanimamasi ve bugüne kadar bu seviyede oynayamadiklari icin tereddütlerim var. Aubameyang hiziyla ve özellikleriyle adaptte olacaktir kisa vadede, ancak Mkhitaryan’da süphelerimin oldugunu söylemem lazim. Cok yetenekli bir oyuncu ama sadece yetenek Bundesliga’da oynamak icin yetmiyor. 
Bundesliga 2013/14 tahminleriniz nelerdir. Geçen sene çıtayı en yükseğe çeken Bayern'e sorun yaratabilecek ekipler hangileri? Pep Guardiola'nın Bayern ve Bundesligaya etkisi nasıl olacak? Şampiyon olmasa bile bu sene performasını çok arttırmasını beklediğiniz takımlar var mı?
-Guardiola, Bayern’i tamamen degistiriyor ve bunu iyi yapiyor. Guardiola, Heynckes futbolunu devam ettirmek icin gelmedi, kendi futbolunu oynatmak icin geldi. Futbolcular Pep’I anladiklari zaman Bayern’I bu kaliteyle tutabilecek bir takim yok nerdeyse. Dortmund tabii ki zorlayacaktir, güclenmis kadrosuyla Schalke de yarisa dahil olabilir, keza Leverkusen de öyle ama onlarda Stefan Kiessling’in yoklugunda gol atabilecek oyuncu yok forvet hattinda.

Bundesliga bu sezon yeniden dünya futboluna genç yetenekler hediye edebilir.
Sizin bu sene yıldızını parlatacağına inandığınız isimler kimler?
 
-O kadar cok isim var ki, aralarinda secmek zor olacak ama bizim acimizdan baktigimiz zaman Hakan Calhanoglu’ndan iyi bir cikis bekliyorum Hamurg’ta. Cok yetenekli bir oyuncu. Onun disinda Wolfsburglu Max Arnold dikkat cekici, Schalke’nin yeni transferi Leon Goretzka cok iyi bir oyuncu. Ve Jürgen Klopp’un da Jonas Hofmann’dan birseyler cikartabilecegini tahmin ediyorum.

Nuri Şahin'in futbol kariyeri hakkında neler söylersiniz? Bundesliga için önemi nedir? Diğer liglerde neden olmadı? Milli takımda aldığı eleştirileri hak ediyor mu? B.Dortmund'un gelecek planlamasında nasıl bir rol alacaktır?

-Ben cok büyük bir Nuri Sahin hayraniyim. Sadece futbolculugu degil, kisiligi de örnek. Özünü kaybetmeden Almanya kültürüne uyum saglamis mükemmel bir entegrasyon portresi. Nuri Sahin iki yil sonra ilk kez bir yaz kampini sakatlik yasamadan veya sakatlik sonrasi hazirlik yapmadan gecirdi ve cok hazir bir konumda. Götze’nin gidisi sonrasi Ilkay Gündogan ile birlikte orta sahanin patronu olabilir. Ondan da beklentilerim bu yönde. Diger liglerde neden olmadi sorusuna gelince: Zannediyorum saha icinden cok saha disi etkenler gecerli.
Almanyada yetişen Türk oyuncuların bir çoğu ile temas halindesiniz, Milli takım seçimlerinde düşünceleri neler oluyor? Türk Milli takımının seçimleri arttırması için neleri yapması gerek?
-Demin bahsettigim Hakan Calhanoglu’nun Türkiye’yi secmesi cok önemli bir gelisme, keza en büyük yetenekler bu dönemde Almanya’yi secer oldu. Bizim hatamiz ise Mesut Özil ve Ilkay Gündogan kayiplarindan sonra neredeyse her gurbetciyi Milli Takim düzeyinde görmek oldu. Bu cok yanlis bir yaklasim ve bu yüzden bir cok oyuncu bir, iki kez oynadiktan sonra tekrar kayboldu. Daha secici olmaliyiz, daha iyilerine gitmeliyiz, Milli Takim’a gitmek yine zor olmali.
Son olarak BVB Türkiye blog/twitter hesabımız hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Benim yabanci kulüp hayran sayfalarina, özellikle Twitter’da bir önyargimin oldugunu söylemek zorundayim. Cünkü cogu bir, iki resim paylasip, herkesin bildigi seyleri yaziyor ve sonra sikilip birakiyorlar ya da özel bir isme cevirip devam ediyorlar. Siz ise gercekten bu isi olmasi gerektigi gibi yapiyorsunuz, ben bile Dortmund ile bir cok gelismeyi sizden ögreniyorum, maclarda ve antrenmanlarda olanlari sizden okuyorum. Böyle ciddi bir sekilde devam etmeniz ve daha iyi yerlere gelmesini temmeni ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder