12 Mayıs 2014 Pazartesi

Ortak röportaj: Jürgen Klopp & Pep Guardiola

Alman Futbol Federasyonu 17 mayıs cumartesi günü Borussia Dortmund - Bayern Münih arasında oynanacak Almanya kupası finali öncesi iki başarılı teknik adam Jürgen Klopp ve Pep Guardiola ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi..
Bu röportajı sizler için Türkçe'ye çevirdik.. (Lütfen izinsiz ve kaynak göstermeden röportajı kullanmayınız)
keyifli okumalar:
DFB : Sayın Klopp, meslektaşınız Guardiola'ya Berlin'deki finalin neden özel olduğunu anlatın.

Klopp : İki yıl önce bu müthiş organizasyon'da yer alabilme zevkini tatmıştım. Alman Kupa Finali ile Şampiyonlar Ligi Finali benim için aynı seviyede. Berlin'deki mükemmel atmosfer ve Alman Futbol Federasyonu'nun mükemmel organizasyonu ile birlikte benim için en büyük final. Kendi takımın oynamasa dahi oraya gitmek her şeye değer.

DFB : İspanya'dan Copa del Rey Finali'ni biliyorsunuz. İkisi birbirine benziyor mu?

Guardiola : Şimdiden karar veremem. FC Bayern'de bana Berlin'deki kupa finali, atmosferi, ortamı ve düzenleme hakkında çok şeyler anlattılar ; hepsi inanılmaz. Bunu kendim yaşayacağım için ve Copa del Rey Finali ile kıyaslayabileceğim için mutluyum.

DFB : Yurtdışındayken Almanya Kupası'nı takip ediyor muydunuz?

Guardiola : Tabii ki de. Bir antrenör için büyük futbol ülkelerinde oynanılan finaller mecburiyettir. Mümkün olduğunca ya televizyondan, ya da bilgisayardan izliyordum. En son Almanya Kupa Finali'nde yeni kulübüm olan FC Bayern'i desteklemiştim.

DFB : Bayern - Dortmund karşılaşmaları artık Alman Clasico'su oldu denilebilir mi?

Guardiola : FC Bayern - BVB karşılaşmalarının Alman futbolundaki en önemli karşılaşmalar haline geldiğini biliyorum. Bunu Berlin'de yeniden yaşayacağız. Barcelona - Real Madrid karşılaşmalarının daha uzun süreli geleneği ve bazen daha fazla şiddetli olmasına rağmen, evet, El Clasico denilebilir.

Klopp : Bu karşılaşma gerçekten son 4-5 yılda büyük bir düello haline geldi. 5 yıl önce BVB'nin bu Clasico'nun bir parçası haline gelebileceği gerçekten öngörülemezdi. Yeniden Berlin'de olacağımız için gururluyuz.

DFB : 2012'de Almanya Kupa Finali, 2013'de de Şampiyonlar Ligi Finali; herhangi bir şekilde mantıklı bir kupa finali diyebilir miyiz?
Klopp : Hayır, bu hiç bir şekilde mantıklı değil. Bunun için yol çok zordu. Özellikle de bizim Wolfsburg ile oynadığımız Yarı Finali düşündüğümde. Her yıl bu finalde yer almak benim için hiç sorun olmaz.
Guardiola : Futbolda hiç bir şey mantıklı değildir. Bir final ne zaman olursa olsun ve hangi takımın olursa olsun her zaman büyük bir başarıdır. FC Bayern ve BVB bu finale gelebilmek için çok çalıştı ve savaştı. Hiç kimse bizlere bir şey hediye etmedi.

DFB : Sayın Klopp, oyuncularınıza Dortmund'un 2012'deki finaldeki 5:2'lik galibiyet DVDsini izlettirdiniz mi? Ne de olsa en iyi finallerden biri olarak değerlendiriliyor.
Klopp : Bizim açımızdan kesinlikle en iyi finallerden biriydi (gülüyor). Finalin tamamını oyuncularımıza izlettirmeyeceğiz ama maç ile ilgili bir kaç duyguyu kesinlikle hatırlatacağız.

DFB : 2013'te Şampiyonlar Ligi Finali'nde kaybetmenize rağmen takım mükemmel bir performans sergiledi. Bu mağlubiyeti kolay unutmanıza yardımcı oldu mu?
Klopp : Evet. Bir finalde en iyi performansını sergilemen gerekir. Bunu Wembley'de yaptık. Şans bizim yanımızda olmamış olabilir ama Bayern karşılaşmayı haklı olarak kazandı.

DFB : Sayın Guardiola, o maçı nerede ve nasıl yaşadınız?
Guardiola : New York'taydım. 14:45, öğleden sonra. Jürgen, kusura bakma ama, o karşılaşmada Bayern taraftarıydım. Yeni takımımı tabii ki tam olarak izledim ve kazandıkları için sevindim. Oyuncularım finalde kaybetseydi eğer, o hayal kırıklığı ile yeni sezona başlamak benim için  daha zor olurdu.

DFB : Futbol için reklam olan bu karşılaşma, Bayern'e, Almanya'ya ve Bundesliga'ya olan önceden duyduğunuz sevinci arttırdı mı?
Guardiola : Kesinlikle. Çok iyi bir finaldi. İki takım da birbirini tanıyordu, taktiksel bekleyiş olmadı. Çok iyi futboldu, müthiş bir final.

DFB : Sezon başlamadan önce Süper Kupa'da Dortmund'a karşı oynadınız ve 2:4 kaybettiniz. BVB hakkındaki izleniminiz ne oldu?
Guardiola : BVB çok, çok güçlü bir takım. Bunu kendi stadlarında kanıtladılar. O dönemde daha tanışma döneminin içindeydik, çok şey yeniydi, o zaman bugünkü gibi güçlü değildik.

DFB : Bundesliga karşılaşmalarının ikisi de deplasman takımı için 3:0 sonuçlandı. Neler olmuştu?
Guardiola : Dortmund'da ne kadar iyi oynayabileceğimizi gösterdik. Çok büyük bir karşılaşma olmuştu. Münih'de ise 'Almanca'da nasıl denir?' nefesimiz biraz azalmıştı. O karşılaşmadan 3 gün önce Manchester United'i yenmiştik, Bundesliga'da şampiyon olmuştuk, BVB'nin 20 puan önündeydik ve 3 gün sonra da Almanya Kupası Yarı Finali vardı. Yenilgi iyi değildi ama açıklanabilirdi.
Klopp : Ama daha dikkatli incelinirse, her iki karşılaşma da skorun ifadesinden daha sıkıydı.

DFB : Şimdiye dek 6 antrenör 3 kez Almanya Kupası'nı kazandı. Sayın Klopp, siz Bayern'in nasıl kazanıldığını bilen az kişilerden birisiniz. Bunu çokca kanıtladınız, hatta bu sezon iki kez kanıtladınız. Bize anlatır mısınız?
Klopp : Finalden sonra gerekirse eğer bu soruyu yeniden sormak isterseniz, belki o zaman açıklarım.

DFB : Sayın Guardiola, Rehden isimli şehrini hatırlıyor musunuz?
Guardiola : (gülümseyerek) Tabii ki. Almanya'daki ilk kupa maçımdı. Çok sıcak bir gündü, Osnabrück'te oynamıştık ve tabii ki kapalı gişeydi. 5:0 kazanmıştık. Berlin'deki final hayali o gün başlamıştı.

DFB : Tüm tecrübelerinize rağmen ilk resmi karşılaşmanızdan önce her zamankinden daha heyecanlı mıydınız? Yoksa bu sizin için yabancı bir duygu mu?
Guardiola : Rehden'de rakibimize aynı Manchester United, Real Madrid veya BVB gibi hazırlandım. Analiz ve konsantrasyon her zaman için aynı ve biraz da olsa heyecan her zaman vardır.

DFB : Bu güncel Almanya Kupası sezonunda en çok aklınızda kalan anlar hangileri?
Klopp : Signal-İduna-Park'ta Wolfsburg'a karşı oynadığımız Yarı Final'deki son düdük. Çok rahatlamıştık.
Guardiola : Çok iyi oyunlar sergiledik; Hamburg'da 5:0, Hannover'e karşı 4:1, Augsburg'da 2:0. Her karşılaşma, her skor özeldi çünkü taraftarlarımızı mutlu etmiştik ve Berlin'deki finale adım adım yaklaşıyorduk.

DFB : Cumartesi günü en iyi ofansif, yani Bayern, en iyi defansif, Dortmund, ile karşılaşacak. Taraftarları nasıl bir karşılaşma bekliyor?
Klopp : Çok iyi bir karşılaşma. Bundan oldukça eminim.
Guardiola : Buna ben de inanıyorum. İki takım da ofansif futbolu seviyor, iki takım birbirini çok iyi tanıyor ve iki takım için de bu final sezonun zirvesi. Almanya'daki taraftarların bu final ile mutlu olacaklarına eminim.

DFB : Bir spor bilgeliği der ki : '' Ofansif karşılaşmaları kazanır, defansif ise şampiyonlukları.'' O zaman : Tebrikler, Sayın Klopp!
Klopp : Teşekkürler ama eski bilgelikler her zaman tutmuyor maalesef. Ama finalde şu kesin olacak : En çok golü yiyen kaybedecek.

DFB : Borussia Dortmund için hâlâ bir kupa kazanmak Bayern Münih'ten daha olağanüstü bir şey olduğunu söyleyebilir misiniz?
Klopp : Evet, bu yüzde yüz öyle.

DFB : Karşınızdakinin kariyerini ne kadar takip ettiniz?
Klopp : Pep oyuncuyken kariyerini takip ediyordum, tabii antrenör olduğunda da takip ediyordum. Tam tersi daha uzundur (gülerek). Pep için bir hatırlatma : Mainz 05 için attığım ilk ikinci lig golümü Mainz'da 1990'da Hannover 96'ya karşı atmıştım.
Guadiola : Bu bilgi için teşekkür ederim, Jürgen (gülerek). Ciddi olarak diyorum : O alışılmışım dışında bir antrenör. Dortmund'da başardıkları inanılmaz. Takımı onun imzasını taşıyor. Berlin'de onunla yeniden karşılaşacağım için mutluyum.

DFB : Meslektaşınızın oyun felsefesini nasıl anlatırsınız? Ortak yönler veya farklı yönler hangileri?
Guardiola : Jürgen'in takımı hakkında konuşamam ve konuşmak istemiyorum. O onun bölgesi, o oyuncularını benden daha iyi tanıyor. Ama Dortmund'a karşı daima zorlandığımız biliniyor.
Klopp : Detaylara inmek çok ileri götürür bence. Ama benim izlenimim, ikimizin de bu oyunu çok sevdiğimiz. Sanırım ikimizin farklı karakter özelliklerine sahip olmamız, ikimizin farklı oynatmasına yol açıyor. Ama benim düşüncem, oyuna olan tutkumuz her zaman belli oluyor.

DFB : 2013/14 sezonuna hangi notu verirsiniz?
Klopp : Bu biraz da Alman Kupa Finali'nde alınacak sonuca bağlı. Ama kesinlikle 1 ile 2 arası.
Guardiola : Olağanüstü bir sezon geçirdik. Şimdiye kadar 3 kupa kazandık : UEFA Süper Kupa galibi, FİFA Dünya Kulüpler galibi, 19 puan avantaj ile yeniden Bundesliga şampiyonu, Şampiyonlar Ligi Yarı Finali ve şimdi de Almanya Kupa Finali. Çok iyi bir sezondu.

BVB Türkiye ekibinin  Alman futbol federasyonu resmi sitesinde yayınladığı röportajın çevirisidir. Lütfen izinsiz kullanmayınız..
Mail:  bvbturkiye@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder