30 Ocak 2014 Perşembe

Jojic BVB'de!! Milos Jojic kimdir?

Borussia Dortmund Partizan'dan 21 yaşındaki Milos Jojic'i transfer etti. Borussia Dortmund Türkiye blog için Jojic'i yarisaha.com yazarlarından Oğuzhan Oğuz tanıttı..

Yarı Saha ekibinin tüm değerlendirmelerine ulaşmak için: http://www.yarisaha.com
Oğuzhan Oğuz'a ulaşmak için(twitter): https://twitter.com/oguzhann10 

Milos Jojic kimdir? 

1992 Stara Pazova doğumlu olan Sırp orta saha oyuncusu Milos Jojic Partizan altyapısının yeni cevherlerinden olsa da bazı daha farklı oyuncuların gölgesinde kalarak gelişti esasen. Lazar Markovic, Aleksandar Mitrovic ve Andrija Zivkovic başta olmak üzere Jojic'ten yaşça küçük olan yetenekler erken sıçrama yapıp kimi zaman transfer de yaparak Jojic'i gölgede bıraktı. Bu sezon Lazar Markovic ve Aleksandar Mitrovic'i satan Partizan'da Andrija Zivkovic, Nikola Ninkovic ve Milos Jojic'in sazı ele alması bekleniyordu ve özellikle Jojic beklentileri boşa çıkarmadı. Günümüze dek oynanan 2013-2014 sezonu Sırbistan ligi maçlarının tamamında(15 maç) görev aldı ve 6 gol-6 asistlik etkili bir performans sergiledi. A Takımda 18'inden itibaren düzenli oynamaya başladı. İlk sezonunda 20 maçta 4 gol atan Jojic, ikinci sezonda tüm lig maçlarında(30) ilk 11'de sahaya çıktı ve 10 gol attı. Geçen sezon yine 20 maçta 4 gol atan Jojic hep istikrarlı bir şekilde skor katkısı verse de esasen oyun içinde farklılık yaratmaya başladı. Markovic ve Mitrovic'in sonrasında Partizan'ı sırtına almaya başladı Jojic ve sonucu da Borussia'ya transferi oldu.

Oyun içinde Vuk Rasovic düzeninde kendini zaman zaman en uçta dahi bulsa da asli görevi orta alan ve santrforun arasındaki bölgeyi doğru kullanmak. Genellikle Mkhitaryan rolüne, yani forvetin arkasındaki üçlünün merkezine daha uygun bir isim. Oyun görüşü oldukça gelişmiş, kısa zamanda doğru kararları verebilecek yetiye sahip bir isim. Ceza sahası dışından özellikle kavis anlamında çok etkili şut çeker ve Sırbistan U19 milli takımı olsun, Ümit Milli takımı olsun, Partizan olsun sürekli duran topları alan bir oyuncuydu. A Milli Takıma yeni yeni çağırılıyor ve ilk maçında gol atarak orada da mesajını net biçimde verdi. Manevra hızı yüksek ve top kullanma kabiliyeti ile bunu birleştirince kenarlara da kullanılabilecek bir oyuncu haline geliyor. Ters ayağı ile de etkili şutlar çıkarabilmesi ayrıca hanesine kocaman bir artı olarak geri dönüyor.

Gelelim olası dezavantajlarına. Oyuncunun üst seviyede de aynı başarıyı sergileyebilmesi için teknik özelliklerinden ziyade fiziki özellikleri daha öncelikli oluyor. Bir oyuncunun şutu farklı bir ülkede kötüleşmez ancak o şutu kullanmak için tanınan zaman azalabilir, enerji kaybından o şut etkisini biraz olsun yitirebilir. Dezavantaj yerine tehdit demek daha doğru. Jojic temposu ve fiziği ile sivrilen bir oyuncu değildi ve Alman devamlılığı, Alman temposu ve fiziksel oyununa ayak uydurması zaman alabilir. Hava oyunu iyi değil, ancak buna çok ihtiyacı olmayabilir. Ceza sahasını biraz daha yoklaması, gole daha da yakın olması kendisi için daha uygun olacaktır çünkü kendisini gol yollarında etkin kılacak niteliklere sahip.

İlk etapta Blaszczykowski'nin de yokluğunda forvetin arkasındaki bölgeleri yedekleyecektir. Rotasyonda zaman içinde yer bulur ve takıma da teknik kapasite itibariyle ayak uydurur. Klopp tedrisatından geçip üst düzeydeki futbola iyi ayak uydurabilirse zamanla ilk 11 oyuncusu olup takım için oldukça verimli bir skor tehdidi de olabilir, yeteneği inkar edilemez. Ancak Dortmund futbolunun gerekliliklerinden olan önde baskıyı, alan daraltmayı ve tempolu hızlı hücumda yer edinmeyi öğrenmesi gerekecek. Mücadeleci Sırp mantalitesinden çıkan yeni isimlerden Milos Jojic'in Dortmund kariyerindeki önü açık ama bir Ivan Perisic gibi kalmayıp daha iyi ve faydalı olabilmesi için daha çalışması gerekecek.

Oğuzhan Oğuz
yarisaha.com futbol editörü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder