16 Ekim 2012 Salı

Emegin Topraklanının Derbisi: Ruhr..

Almanların dediği Kohlenpott, bizim bildiğimiz Ruhr derbisi.. Ruhr havzasında bulunan Dortmund ve Gelsenkirchen şehirlerinin en büyük takımları Borussia Dortmund ve Schalke 04 arasındaki bu mücadele Almanya'nın en büyük derbisi. Belkide bu iki takım sportif açıdan aynı dönemlerde başarılı olabilseydi bugün dünyadada hakettiği ilgiyi alabilirdi ama olmadı. Peki neden Almanya'nın en büyük derbisi Ruhr?
Almanya'da Ruhr havzası kömür madenlerinin bulunduğu bir bölge, hal böyle olunca halkıda emekçilerden işçilerden oluşuyor. İşte emeğin sevgisini yansıtan bir mücadeledir Ruhr.. Sarılar ve Maviler için takımları çok özeldir, hiçbir zaman taraftarından mahrum kalmamıştır bu iki takım. Schalke'nin iyi olduğu dönemlerde BVB kötü zamanlar geçirsede yada BVB zirvede iken Schalke yerlerdeysede taraftarlar hiçbir zaman yalnız bırakmamıştır bu rekabeti. Schalke'yi yenmiş bir Dortmund'lu dünyanın en mutlu insanı oluverir biranda aynı şey mavililer içinde geçerlidir. Derbiyi kaybetmenin ne demek olduğunu eski BVB menajeri Meier çok net açıklamıştır: "Ola ki yenildin bu derbide, bir yıl boyunca köpek gibi yasamaya mahkumsundur" 
Ruhr'un büyük rekabeti 1925 yılında S04'ün 4-2 kazandığı karşılaşma ile başlar. Almanyada Hitler döneminin en iyi takımlardan biri olan Schalke çok iyi skorlar almıştır BVB önünde, pek bir rekabet olduğu bile söylenemez bu dönemde. 5, 6, 7, 9, 10 farklı galibiyetler ile mavilerin büyük üstünlüğü ile başlar ezeli rebabet. Hitler dönemi sonrası yeni Almanya'da bu rekabette farklı bir hal almaya başlamış iyice alevlenmiştir. Dortmund kendini geliştirmiş 1956 ve 1957 şampiyonlukları ile bunu herkese kanıtlamıştır. İşte o günlerde başlayan rekabet bugüne kadar 146 maçı geride bırakmış, BVB 50 Schalke 58 galibiyet almıştır. Bundesliga'da oynanan 86 maçta ise B.Dortmund'un 31'e 30 üstünlüğü bulunmaktadır. 
İki ekip taraftarı arasındaki nefrette büyüktür. 1993 yılında Westfalen’de oynanacak BVB-Juventus Uefa kupası finalinde Juventus'u sadece İtalyanlar değil Schalke'lilerde desteklemiş, Juvenin galibiyetini İtalyanlarla beraber Mavililerde kutlamıştır. Dortmund taraftarı bu olayı asla unutmadı ve Dortmund'da oynanan Milli maçta Almanya forması giyen Schalke 04 oyuncularına uzun süre tepki gösterip küfürler ettiler. 
Taraftarlar birbirini kızdıracak akıllıca yöntemler geliştirmekte çokda başarılıdır. İşin içine internet girdiğinden beri buradanda ses getirecek eylemler oldu. Dortmund taraftarı S04 resmi sitesini hacklemiş o dönem mavililerin formasını giyen Kuranyi'nin sözleşmesinin feshedildiğini ana sayfaya yerleştirmişti. Bu haber öyle yayıldıki Almanların ünlü gazetesi BİLD haberi resmi sitesine girdi. Bunun intikamını Luca Toni'nin çok popüler olduğu dönemde BVB resmi sitesini hackleyip 'Toni ile anlaşıldı' haberini koyarak aldı Schalke taraftarı. O dönemde bu haber üzerine sportif direktör M.Zorc konuya espiri ile yaklaşarak 'Toni'nin masrafını karşılayabilmemiz için banka soymalıyız' demişti..
2008 yılında BVB taraftarı Schalke'nin şampiyon olamayışının 50. yılını coskuyla kutladı şehirde. Hemen hemen her maçta Signal Iduna Park ve Veltins Arena'da birbirlerine gönderme yapılmaya devam ediyor.. 
 
Yakın tarihe baktığımızda Schalke iyi sponsorluk anlaşmalarıyla, BVB ise doğru yönetim politikası ve taraftar desteğiyle zirve mücadelesi yapıyor. 1997 yılında Schalkeliler için sportif açıdan üstünlük kurabilecekleri büyük bir fırsat vardı. UEFA kupasını kazanmışlar Avrupanın 2. kupasının en büyüğü olmuşlardı fakat BVB aynı sene Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olarak tarihe en önemli imzasını atıyordu. 2000 yılında gelen Bundesliga şampiyonluğu ile BVB gene zirveye çıkmış fakat buandan itibaren yanlış yönetim politikası sonuçu şehrin üstünde kara bulutlar dolaşmaya başlamıştı. Stadlarını ellerinden kaybettiler, iflas ettiler. BVB dibe vurmuş yeniden yapılanmaya gitmişti işte bu yıllarda iyi sponsorluk anlaşmaları ile maddi açıdan iyi durumda olan Schalke için şampiyonluk ihtimali yükselmişti. Ligi 2. olarak tamamlasalar bile şampiyon olmayı başaramadılar. S04'ün hala bir Bundesliga Şampiyonluğu yok buda Dortmundlular için çok büyük bir alay konusu ve her fırsatta kullanıyorlar. Kötü günleri geride bırakan Dortmund 2011 ve 2012 Bundesliga şampiyonluğu ile yine rekabetin güçlü olan tarafı olsada Ruhr derbilerinde her 90 dakikada heyecan, destek ve emek olmaya devam edecek..
 Borussia Dortmund Türkiye
Blog:
  http://bvb09tr.blogspot.de
Twitter:
https://twitter.com/BVB_Turkiye
 

2 yorum:

  1. Süpper..çok teşekkürler aydınlatıcı bilgi ve yazı için

    YanıtlaSil
  2. Almanlar bile bu kadar iyi bilgilendiriliyorlar mı takımlarını tanıyolar mı bilmiyorum. Gerçekten iyi bir iş çıkartıyorsunuz. BVB yi takımımı burda takip etmekten çok mutluyum. ECHTE LIEBE

    YanıtlaSil