21 Mayıs 2013 Salı

BVB Türkiye Özel: Türkiye ve Almanyadaki spor yorumcularından final tahminleri..

Almanya liginin iki dev takımı Bayern Münih ve Borussia Dortmund 25 mayıs cumartesi akşamı Şampiyonlar ligi final maçı için Wembley stadyumunda kozlarını paylaşacak. B.Dortmund Türkiye blog olarak bu dev maç öncesi Türkiye ve Almanya'daki sevilen gazeteci, yorumcu ve blog yazarlarının fikirlerini aldık.
Öncelikle sorularımıza vakit ayırıp cevaplayan tüm misafirlerimize teşekkür eder, hepinize keyifli okumalar dileriz.

Katılımcılara sorulan sorular:



1-Borussia Dortmund'un bu seneki şampiyonlar ligi performansı hakkında ne söylersiniz?
2- Final maçından beklentileriniz nelerdir? Nasıl geçer kupa kimin olur?
3- Bir skor tahmini yaparmısınız?


Altan Tanrıkulu (Hürriyet gazetesi – SkyTürk orta saha programı) 

1-Hedeflenenin üzerinde bir başarı gösterdikleri kesin.. Son derece akıllı yönetilen bir bütçe, teknolojinin kullanımı ile oluşturulan bir takım ve yapıya uygun bir teknik adam.. Özellikle ilk Real Madrid maçında tarihinin en başarılı kupa maçlarından birini oynadığını söyleyebiliriz..

2-Son 8 finalin 6'sını yerinde seyrettim.. Birbirini bu kadar tanıyan takımlar hiç eşleşmemişti.. Bayern'in az da olsa üstünlüğü var..Finalde duran top belirleyici unsur olacak.. İki takım da çok büyük ihtimalle kanatları tıkama yoluna gidecek.. Dortmund'un Lewandowski'ye top indirme oranı yüksek olursa maçı kazanabilir.. 

3-Maçın 3-4 gollü geçeceğini tahmin ediyorum.. Karşılaşma 2-2 ile uzatmaya bile gidebilir.. İlk akla gelen skor 2-1.. Dilerim hakem hatasız hak edenin kazandığıc bir final izleriz Wembley'de.. 

Dirk Krampe (Ruhr Nachrichten gazetesi editörü – BVB yorumcusu) 

1-Final nasıl biterse bitsin,mükemmel bir Avrupa sezonuydu. Dortmund geçen senelerdeki tecrübelerinden ders aldı. Takım özellikle Şampiyonlar Ligi maçlarında neredeyse kusursuz oynadı. Geçen sene gruplarda elenmesine rağmen bu sezon Avrupa'da hata yapmamaya özen gösterdi. Eleme turlarında bu seviyeyi daha da arttırdı. Madrid'e karşı alınan 4:1'lik galibiyet BVB tarih kitaplarında yer alacak. Çeyrek finalde oynanılan Malaga rövanş maçında BVB'nin yetenek şansı vardı. Özellikle bu maçta bu takımın en önemli özelliği ortaya çıktı: Hiç pes etmiyor. Takım gerekirse uzatmalara kadar kendine güveniyor. 

2-Yüksek kaliteli, heyecanlı, yoğun ve açık bir maç olacak. Bayern benim için favori diyebilirim ama BVB onları yenebilecekleri bir plan bulduklarından emin. Klopp diyor ki : ''Eğer onları yenersek Avrupa'nın en iyi takımı olmayız. O zaman Avrupa'nın en iyi takımını yenmiş oluruz.'' Bu çok uygun. Dortmund'un kesinlikle gerçekci ve bir şansı var. Bakalım Bayern erken geriye düştüğünde nasıl cevap verecek.

3-Uzatmalarda Dortmund'un 2:1 kazanacağını düşünüyorum.

Twitter'da takip et: @DirkKrampe 

Burcu Kapu (LigTV Tutkumuz futbol programı – maraton.com.tr ) 

1-9 yıl önce 120 milyon euroluk borçla ligde 14. sıradaki BVB, geçen yıllarda mucize bir futbol hikayesine imza attı. Bunun en büyük ispatı, bu süre zarfında fabrika gibi çalışan alt yapıdan çıkan Hummels, Schmelzer, Grosskreutz, Bender'in (ki RM maçından sonra hepimiz bu adamın Alman milli takımında Khedira'nın yerini alabileceğini düşündük) ŞL yarı finalinde Real Madrid'i eleyen kadro da bulunmasıydı. Alt yapının yanına, muhteşem taraftarı, stad geliri, transfer politikasının bütçeye olumlu etkisi, tecrübeli hoca Klopp'un aynı zamanda takımı gençleştirmeye verdiği önemi de ekleyecek olursak; Avrupa devi Real Madrid'i eleyip, ŞL finali oynamak tesadüf değil, ancak uzun vadeli planların bir sonucu olabilir.

ŞL maçları boyunca BVB bize ne kadar savaşçı oynadığını, özellikle kaybettiği topları hemen geri kazanmasıyla gösterdi. Finale giden yolu da adeta bu ikinci toplar ve savunmadan hücuma hızlı geçiş ile çizdi.

II. Dünya Savaşı sırasında Heinz Guderian'ın yarattığı "Yıldırım Savaşı" denen ve o güne değin bilinen bütün savaş taktiklerini alt üst eden bir Alman savaş doktrini vardır. Sözlükte anlamı, "Amacı hızlı ve ani saldırılarla düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir," diye geçiyor. Şimdi bir düşünelim, size de bu taktik bir yerden tanıdık gelmiyor mu? Klopp? BVB?

Beni finalden daha da çok heyecanlandıran, yeniden canlanan Alman futbolunun uzun bir aradan sonra hakettiği yere dönmüş olması. Artık sadece BVB ve Bayern'i değil, Alman milli takımını da çok daha yakından takip etmek lazım.

2 ve 3-Bayern’in bu sezon ligde, Almanya Süper Kupası’nda ve Şampiyonlar Ligi’ndeki performansını dikkate alacak olursak, final maçında neler olabileceğini az çok tahmin edebiliriz. Ancak BVB de asla hafife alınacak bir takım değil. Tıpkı Klopp’un dediği gibi, “BVB, bu gezegendeki her takım için tatsız bir rakip.”

Futbolda tahmine ise pek sıcak bakmıyorum. Daha doğrusu bu oyunun zaten asla tahmin edilemez olmasını seviyorum. Yine de illa birşey söylemem gerekirse, içimden bir his kupayı alacak takım 90 dakika sonunda değil, uzatmalarda belli olacak diyor.

Twitter'da takip et: @BurcuKapu 

Matthias Dersch (Ruhr Nachrichten gazetesi BVB muhabiri) 

1-Dortmund müthiş bir Şampiyonlar Ligi sezonu oynadı. Kura çekilişinden sonra BVB'nin 'ölüm grubundan' birinci çıkacağı beklenmiyordu. Fakat Dortmund'un ortaya koyduğu tarz ve davranışı etkileyiciydi. Son 16'ya kalmaları ve son turdaki ilerleme oldukça hak edildi. Final,BVB için hediye edilmedi,onlar güçlü performansları ile buna elde etti. Malagaya karşı son dakikalarda da gerekli şans da doğru zamanda geldi.

2-FC Bayern Münih finale favori olarak gidecek ama her şey olabilecek sıkı bir maç olur. BVB,son zamanlarda Bayern'i nasıl yenebileceğini bildiğini kanıtladı. Bayern'lilerde bunun farkında,bu yüzden de saygı büyük olacaktır. Bayern'in daha fazla kaybedecek şeyi var, Dortmund ise sadece kaybedebilir.

3-BVB için geç gelecek bir 1:0 diyorum.

Twitter'da takip et: @Matthias_aus_Do 

Pınar Bekbölet (LigTV Tutkumuz futbol programı TribünDergi) 

1-Aslında başlarda Dortmund için işler pek de iç açıcı gözükmüyordu. Ligde alınan kötü sonuçlar bir tarafa, Şampiyonlar Ligi’nde ölüm grubunda mücadele etmek zorundaydı. Dortmund finale gelene kadar birden fazla kırılma anı yaşadı. Bunlarda ilki Schalke mağlubiyeti sonrası çıkılan Real Madrid maçıydı. Kadrodaki eksikler nedeniyle Schalke maçında takımını ilk defa 3-5-2 oynatmak zorunda kalan Klopp, mağlubiyetin sorumluluğunu üzerine alarak takımının motivasyonunu Real Madrid maçı öncesinde yüksek tutmaya çalışıyordu. Yine de ligde ilk 8 maç sonunda Bayern’in 12 puan arkasında kalan Dortmund’a Real Madrid karşısında fazla şans tanınmıyordu. Oysa oldukça ağır bir zeminde oynan ilk maçta Dortmund’un takım olarak yaptığı pres ders olarak okutulacak nitelikteydi. Essien ile Ronaldo arasındaki geniş boş alanı Reus ve Götze ikilisi ile sömüren Dortmund’un derbide yaşadığı psikolojik travmasının üzerinden geldiğini gözler önüne serdi. Aynı ikili çeyrek final öncesinde de Fernandinho’nun arkasındaki boşluğu iyi değerlendirerek hızlı hücumlarla Shaktar’ın saf dışı bırakılmasında önemli bir rol oynadı.

Dortmund ölüm grubundan hiçbir maçını kaybetmeden çıkmayı başardığında bütün gözler üzerine çevrildi. Aslında pek çok futbolsever takımının ligdeki olumsuz tablodan etkilenmeden devler liginde üst düzey performans sergilemesini sağlayan Klopp’u sadece bunun için bile ayakta alkışlamaya hazırdı. Ama gördük ki, grup aşamasında sarı siyahlı ekip tarihine altın harflerle yazılacak destansı bir hikayenin sadece giriş paragrafını yazmıştı. Çeyrek finalde Malaga karşısındaki mucizevi geri dönüş, Dortmund için bir diğer kırılma anıydı. Real Madrid karşısında alınan 4-1’lik galibiyetin sırrı ise bu tip yüksek seviyeli maçlarda takım olarak etkin pres yapabilme becerisiydi. Götze’nin sürekli kanat değiştirerek Real Madrid’in defansif orta saha kurgusunu bozma girişimleri karşısında özellikle Alonso’nun çaresiz kalışına bir de Lewandowski’nin nefes kesen bireysel performansı da eklenince farklı galibiyet kaçınılmaz oldu. Bu maçta İlkay’a da ayrı bir parantez açmak lazım. Genç oyuncu oyunu ne kadar iyi okuyabildiğine şahit olduk. İlkay, maçın başında Real Madrid’in baskısına karşı geriye gelerek düzgün paslarla takımının oyunun temposunu belirlemesinde önemli bir rol üstlendi. Maçın ilerleyen bölümlerinde ise ileriye yaptığı koşular rakip takımın dengesini bozdu.

İkinci maçın ilk çeyreğinde Real Madrid’in arka arkaya kaçırdığı gol pozisyonları yine Dortmund’un hikayesine kırılma anı olarak yazıldı. Götze’nin yokluğu Dortmund’un hızlı hücum yeteneğini önemli ölçüde sekteye uğrattı. Reus kanattaki görevini Götze’nin ortadaki boşluğunu doldurmak üzere bırakmak zorunda kaldı. Kaybedecek birşeyi kalmayan Mourinho her ne kadar maçın 60. dakikasında 3’lü defansa dönerek hücuma ağırlık verse de Dortmund özellikle merkezde yaptığı sağlam savunma anlayışı ile direnmeyi başardı, son dakikalarda yediği iki gole rağmen finale adını yazdırdı.

2-Bayern Munich kupayı alamasa bile finale gelene kadar şu anda Avrupa’nın en iyi takımı olduğunu kanıtladı. Sansasyonel Barcelona zaferi 180 dakikada kazanılmış gibi görünse de temelleri yıllar öncesinden atılmıştı. Barcelona’nın tüm takım hücum/ defans yapma anlayışını tiki taka ile harmanladığı oyun stilini, son 10 senedir yetiştirdiği oyuncuları ile fizik-kondisyon (umschalt spiel) ile harmanladığı oyun stili ile alt etti. Ayni oyun stili Dortmund için de geçerli elbette ama Bayern sahip olduğu kadronun kalitesi ile bu oyunu üst seviyede oynuyor. Yine de her iki takımın finale gelene kadar izlediğimiz maçlarını bir kenara bırakmak lazım. Şampiyonlar ligi finali başka hiçbir şeye benzemez.

Final maçının temposunun yüksek olacağına inananlardanım. Her iki takım da fiziksel olarak formlarının zirvesindeler. Klopp kadro ile ilgili bir sıkıntı yaşamaz ise bu sefer 4-2-3-1 düzeni ile oynayacaktır diye düşünüyorum. İki takımın ligdeki karşılaşmalarında Klopp’un 4-3-3 dizilişinde orta sahayı Bayern’e kaybetmiş, galibiyet yüzü görememişti. Bayern’in 4-2-3-1 dizilişine karşı 4-2-3-1 ile çarpıştığında daha iyi baskı kurabilecek olan takımı pozisyon disiplinini koruyabilirse önemli bir avantaj elde edecektir. Yine de Dortmund defansı Bayern’in ilerideki pivotlarını durdurmayı başarsa bile Muller’in geriden çıkışlarını ile başa çıkmakta zorlanacaktır.

Bayern’in zayıf karnını söylemek neredeyse imkansız. Ancak en güçlü özelliklerinden birisi defansının ortası. Bu durumda Dortmund’un kanatlardaki etkinliği gol yollarında başarılı olabilmesinin anahtarı olacaktır diye düşünüyorum. O nedenle bence maçın kaderini belirleyecek isim, önümüzdeki sezon Bayern Munich forması giyecek olan Götze. Real Madrid karşısında ilk maçta sergilediği hareketliliğini bu maçta da tekrarlayabilirse Reus’un kanatlardaki etkinliğine büyük katkı sağlayacaktır. Birkaç ay sonra aynı soyunma odasını kullanacağı arkadaşları Martinez ve Schweinsteiger’e karşı nasıl bir performans sergileyeceği kupaya giden yolda çok kritik olacak. Sakatlığı iyileşse bile Klopp’un ona bu maçta şans vermemesi gerektiği görüşüne katılmıyorum. Kaldıracağı kupanın kendi değerini de artıracağını bilecek ve sırtındaki formanın hakkını verecek kadar profesyonel bir futbolcu.

Bayern son 4 senede 3 şampiyonlar ligi finali oynamış olacak, sadece bu tecrübe bile psikolojik olarak 1-0 önde başlamasına neden olacaktır. Maçın favorisi belli, ve o Dortmund değil. Ama zaten esas mesele de bu. Çünkü Dortmund ne bu zorlu yolun ne başındaki ölüm grubu aşamasında, ne de sonundaki yarı final maçında favoriydi.

3-Skor tahminim 2-1 Bayern Munich lehine, ama itiraf ediyorum Dortmund beni haksız çıkartırsa çok mutlu olurum.

Twitter'da takip et: @P_Bekbolet 

Cem Dizdar (Fanatik gazetesi -NTVspor Radyo) 

1-Bence müthiş... Özellikle çeyrek final ilk maçında Malaga karşısında o oynama biçimiyle o maçın nasıl o skorla bittiğine şaştım kaldım. Real Madrid maçlarındaki kendinden emin, ne yapacağını nasıl oynayacağını bilen tarzları da etkileyiciydi...

2-Özellikle Barcelona karşısında performansları Bayern Münih'in çoğu kişi tarafından favori algılanmasına yol açıyor. Ben ise tersini düşünüyorum doğrusu... Yetkinleştirdikleri kolektif oynama biçimleri ve arzularıyla B. Dortmund'un küçük bir oranla da olsa önde olduğunu düşünüyorum. Öyle olmasa bile benim gönlümden geçen penaltılarla da olsa onların kazanması...

3- 3-2 (B. Dortmund) 

Gökhan Abdik (LigTv spor spikeri – Rota futbol programı) 

1-B.Dortmund'un bu başarısı beni hiç şaşırtmadı. Başarıya aç ve kendini devamlı geliştiren bir teknik direktör ve futbolcular topluluğu BVB. Takım uyumu en üst seviyede. Bayern gibi bir deve küllerinden doğarak kafa tutmak kolay iş değil. Kuralar çekildiğinde dahi o zorlu gruba rağmen benim şampiyonlar ligi şampiyonluğu için favorim net bir şekilde Borussia Dortmund'tu. Her oynadıkları maçta kupayı hakettiklerini gösterdiler. Tebrik etmek ve alkışlamak gerek. Performansları için fazla söze gerek yok. Herşey ortada. 

2--İkiside birbirini iyi tanıyor. Bu maç bir finalden de fazlası iki takım için. Bol pozisyonlu geçecektir. Maçta bir takım 2 farklı da öne geçse bitti diyemez kimse. BVB de Bayern de bir geri dönüş hikayesi yazabilir. Bence İstanbuldaki final gibi unutulmayacak bir maç olacak. 

3-Bence bol gollü beraberlik. 3-3 geçiyor içimden. Penaltılara kalmadan uzatmalarda rakibine üstünlük sağlayan kupayı alır. Ama bence maç sonu gerçek kazanan futbolseverler olacaktır. 

Marty Bilstein ( Poehler BVB blog'u sahibi) 

1-Şampiyonlar Ligi sezonu seçkindi. BVB,Şampiyonlar Ligi'ne odaklandı ve haklı olarak finale geldi.

2-Finalde sert bir çekişme bekliyorum. Maç ilk dakikadan itibaren taktik açısından yoğun ve ucu ucuna bir skor ile son ana kadar heyecanlı olacak. BVB kazanacak. BVB'nin aleyhinde skor tahmini yapmam ve de içimden bir his başarabileceğimizi söylüyor. Bayern tabii ki favori.

3-BVB : 2 – 1 : Bayern

Twitter'da takip et: @derpoehler 

Orhan Uluca (Bundesliga uzmanı – Futbolburada.com ) 

1-Daha iyisi olamazdı. Belki Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş karşılaşmasının ikinci yarısında işi zora soktular, biraz sorun yaşadılar. Ama bu küçük ayrıntıyı çıkarırsak muazzam bir sezon geçirdiler. Üstelik son maç hariç yenilgi yüzü görmeden bunu başardıkları için söylemiyorum. Berabere kaldıkları Manchester City maçı belki de oynadıkları en iyi maçtı. Şampiyonlar Ligi’nin Bayern ile beraber en iyi performansını gösteren takım oldular. Aslında en iyisi dersek çok da yanlış olmaz.

2-Beklentim daha çok Bayern’in “iyi oynuyor” görüntüsü içerisinde olup skoru Dortmund’un alacağı yönünde. Gollü bir final beklentisi içerisindeyiz zira hangi takım baskın oynarsa oynasın geriye çekilmiş görüntüsüne sahip olan takım iyi kontra yapabilecek donanıma sahip. Karşılıklı goller olur, skoru alan ise Dortmund olabilir.

3- 3-2 Dortmund!

Twitter'da takip et: @Orhan_Uluca 

Serdar Ali Çelikler (HaberTürk gazetesi) 

1-Dortmund'un performansı başlangıçta sürprizdi ama grup maçlarındaki deplasmandaki Real Madrid maçından bu yana sürpriz değil. Dortmund harika futbol oynuyor ve bulunduğu yeri hakediyor. Öte yandan gruplara 4. sıradan katılıp finale çıkan başka takım var mı bilemiyorum. Bu anlamda da bir ilk olabilir.

2-Açıkçası gönlüm kupayı Dortmund'un almasını istiyor. Ama mantık Bayern yüzde 55-Dortmund 45 diyor. Üzgünüm.

3-Herhalde uzatmalarda 2-1 Bayern alır. Keşke yanılsam... 

Sandra Goldschmidt (Kombine sahibi ve deplasmanlardada takımı yalnız bırakmayan BVB taraftarı) 

1-Bu seneki Şampiyonlar Ligi sezonumuzu oldukça olumlu yorumluyorum. Her ne kadar Malaga ile kendi sahamızda ve Madrid deplasmanında iki heyecanlı maçlar da olsa, bundan daha iyisi olamazdı diye düşünüyorum. Ama Klopp'un da dediği gibi :''Borussia Dortmund'da sadece Herşey Dahil vardır.'' Bu yüzden de bu galibiyet ve Madrid'deki yenilgi son düdükten sonra daha güzel oldu. Genel olarak geçen seneye nazaran defansta oldukça düzeldik ve kendi sahamızda oynadığımız tüm maçları kazanmamız da önemli bir nokta.

2-Bence finale şanslar 50:50. Bir çok uzman Bayern'i tabii ki favori gösteriyor ama bence

finalde her şey olabilir. Çünkü tarih'de (1995,1996,1997..2011,2012..) bizim yanımızda

3-1997 yılına dayanarak 3:1 Dortmund! Nuri Şahin son dakikalarda 3:1 yapar.

Twitter'da takip et: @SanBorussia 

Hüseyin Özkök (Bundesliga uzmanı - Fotomaç gazetesi – Totemspor.com) 

1-Dortmund'un Şampiyonlar Ligi performansı zaten kendiliğinden her şeyi söylüyor. Tek kelimeyle muhteşem Ancak Şampiyonlar Ligi'ndeki performans ligde az sayıda maçta vardı bu da ikincilik için yeterli olsa da Bayern Münih ile mücadele etmeye yeterli olmadı. Kupadan da beklediğimden erken elendi Dortmund. Bayern Münih gibi 3 kulvarda da mücadele edecek kalite ve genişlikte kadro henüz yok. Ancak Klopp önümüzdeki 2 yıl içinde bu kadroyu da yaratabilir.

2-Final maçını Bayern Münih'in domine etmesini bekliyorum. Dortmund her ne kadar Bayern ile kora kor mücadele edebilecek bir takım ise de, bu sezon Bayern Avrupa'nın en iyi takımı. Geçen sezon 3 kulvarda da ikinci olmaları onları daha da motive etti. Bu sezon bu ikincilikleri Bundeslig'dan sonra hem Şampiyonlar Ligi'nde hem de kupada birinciliğe çevirmelerini bekliyorum. Ancak Dortmund tabii ki Londra'dan zaferle çıkabilir. Bir kulübe de üye olan Bayernli olarak bunu başardıklarında kesinlikle helal olsun derim. Çünkü Dortmund'un Watzke ve Klopp'un gelişinden sonraki gelişimine ve yapılanlara büyük saygı duyuyorum. Bu tip bir çalışmanın başarılı olması bir futbolsever olarak beni mutlu ederken Türk takımlarına da örnek olacağını düşünüyorum.

3-Skor olarak Bayern Münih'in 3-1 kazanacağı gibi bir skor var epeydir kafamda.

Twitter'da takip et: @huseyinozkok 

Hünkar Mutlu (Trt spor spikeri – Bundesliga ) 

1-Tek kelimeyle büyüleyici bir performans... Açıkçası grup belli olduktan sonra Dortmund'un Ajax'la 3.'lük için çekişeceğini düşünmüştüm. İlk maçta Ajax'ı 87'de gelen golle yenerken de City ile deplasmanda berabere kalırken de oyun olarak rakiplerini ezdiler. Geçen sezon ligde harikaları oynarken Şampiyonlar Ligi'nde görece daha kolay takımlar karşısında elleri kolları bağlanmıştı sanki. Marsilya'ya iki maçta yenilmiş 6 maçta sadece Olimpiakos'u mağlup etmiş yalnızca 4 puan almış bir Dortmund bu sezon Real Madrid, City ve Ajax'ın olduğu grupta hiç yenilmeden hem de tüm maçlarda rakiplerini sindirerek gruptan çıkıyorsa saygı duymaktan öte yapabileceğimiz tek şey ayakta alkışlamak olur. 360 dakikanın 330'unda Real Madrid'i parçaladılar. Bu oyunu güzel yapan ne varsa hepsini gösterdiler. Ligde tökezlediler Avrupa'ya baktılar. Gruptan sonra da kurada şanslı olmaları da bence bu güzel oyunun bir hediyesi...

Donetsk'i belki bu kadar kolay geçeceklerini onlar da düşünmüyordu. Bence en kolay geçmeleri gereken Malaga eşleşmesinde yaşananlar onların hikayesinde apayrı yere sahip. O maçın son dakikasında gelen ofsayt golün final sonrası kaldıracakları kupaya işaret ettiğini düşündüm hep. Belki böylesi büyük zaferlerde elden kayıp giden yıldızı son anda tutmanın getirdiği gücün de payı var. Lewandowski'nin, Barrios'un yedeği olduğu zamanlarda Klopp bir röportajında onu işaret etmişti. Şimdi 7 numara ama o çok iyi bir 9 numara olacak demişti. Sadece forma numarasından mı hareket etti bu sözler için bilmiyorum fakat o 9 numarayla finale geldi işte.

Müzede duran tek Şampiyonlar Ligi kupasının yanına bir yenisinin gelmesi için her şeyi yapacaklar. 1997'de kupayı kaldıranların müzedeki fotoğrafları nostaljik oldu artık. Şimdi yeni makinelerle daha güzel pozlar vermek için hazırlar. Yapabilirler.. 

2-Bayern'in şu ana kadar kusursuz getirdiği sezonu efsaneleştirmesi için önünde bu maç var.

Heynckes'in Guardiola'yı ''ben seneye daha ne yapacağım!'' diye düşündürmesi ve de Hoeness'in zaman zaman kendisi için kullandığı dile cevap vermesi için bundan daha güzel bir fırsat yok.

Buna karşın Dortmund özelinde Kloop'un da Hitzfeld'i yakalayıp geçmesi adına bundan daha iyi bir fırsat yok. Şimdiden kesin olarak söyleyebileceğimiz bu maçın kazananı olduğumuz. Fırsatlar gecesinde futbolu iliklerimize kadar hissedeceğiz çünkü... Teknik olarak ise birçok arkadaşımız maç öncesi yazacak iki takımın nasıl oynayacağını, ne yapacağını... Ama ben bu maç için Kloop'un bir röportajında söylediği sözü önemsiyorum. ''Top kaybından sonra ilk 1 metre çok önemlidir. Eğer topu yeniden kazanırsanız sonra 25 metre koşmanıza gerek kalmaz.'' Dortmund koşacak. Bayern bu sezon hep koşturdu rakiplerini. Ama bu kez karşısında, ne zaman, nereye, ne kadar koşacağını bilen; gücünü bilinçli tüketen bir rakip olacak. 

3-Normal süresi 2-2 biten uzatmanın heyecanlı ama golsüz geçtiği kazananın penaltılarla belirlendiği ama kupayı Sebastian Kehl'in kaldırdığı bir gece olsa fena mı olur?

Twitter'da takip et: @hunkarmutlu 

Daniel Rosnau (BVB Ballspielverein blog'u sahibi) 

1-BVB takımı mükemmel bir Şampiyonlar Ligi sezonu oynadı. Malaga F.C. İle birlikte sürpriz takımdı ve ''Ölüm grubunda'' City, Real ve Ajax'a karşı geçen senekinden daha da olgun olduğunu kanıtladı (geçen sene ön elemede elenmişti).Klopp bu sene Bundesliga'daki ''tam gaz futbolu''nu etkili ve başarılı bir şekilde Şampiyonlar Ligi'ne de aktarabildi. ''Aki'' Watzke Ağustos 2012'de gruplar belli olduğunda ''bu gruptan kahramanlar doğar'' demişti. Hak vermek lazım.

2-Finalden beklentim yok. Donetsk'i yendikten sonra benim her maç bir ilave oldu. Hiç bir şey beklemiyorum ama eminim ki, bizim çocuklar Wembley'de en önemli şeylerini yırtacaklardır. Heyecanlı bir maç olacak.

3-Bence FC Bayern Münih,Borussia Dortmund'dan daha fazla baskı altında. Bu yüzden BVB 2:1 kazanacak ve 1997 yılından beri üzücü bir şekilde yokluğu hissedilen yere kulplu kupayı getirecek.

Twitter'da takip et: @BllsplvrnBlog 

S04 Türkiye ekibi (S04Türkiye Blog) 

1-Beklentileri aştığını rahatça söyleyebiliriz.. Ve bunu söylememizi sağlayan etken finale gelmeleri değil, genel olarak gösterdikleri performans. Yarı finalde Dortmund elenseydi bile herkes tarafından alkışlanacaktı. Zira ölüm grubu denen bir gruptan buralara kadar oynadıkları her maçta varını yoğunu ortaya koyan, elindekileri en iyi şekilde değerlendiren, ve herkesi tatmin eden bir takım vardı ortada. Gerçekten geldikleri şu noktada bir belgesele konu olmayı ve pek çok spor kulübüne ders olarak izletilmeyi hak ediyorlar. Taraftarıyla, teknik direktörüyle, oyuncularıyla "bir takım nasıl olmalı" sorusunun cevabı Dortmund. Bir Schalke 04'lü olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ezeli rekabeti bir kenara bırakırsak Ruhr'un Avrupa'nın en büyük futbol bölgelerinden biri olduğunu tüm dünyaya gösteren Dortmund'u takdir etmemek haksızlık olur.

2-Dortmund için her şey güzel ama Bayern için işler daha da güzel. Rekorlarla dolu efsanevi bir sezonu geride bırakmak üzereler ancak iki senedir gerisinde kaldıkları Dortmund'dan intikam alabilmek için bu maçı kazanmak zorundalar. Çünkü yıllar sonra rekorlardan ve Bundesliga şampiyonluğundan ziyade, bu final maçı hatırlarda kalacaktır. Bunun bilincinde birbirini çok iyi tanıyan iki takım var ortada ve bu nedenle özellikle ilk yarıda temkinli bir karşılaşma olmasını bekliyorum. İlk golü kimin bulacağı maçın kaderini belirler ve bu noktada sezonun kusursuz ekibi Bayern'i bir adım önde görüyorum.

3- Bayern Münih normal sürede 2-1 kazanır.

Twitter'da takip et: @S04Turkiye

(Lütfen sizde 3 soruyu yanıtlayıp bize yorum olarak gönderin)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder